موتورهای توربوفن دنده‌ای

برنامه پرت‌اندویتنی برای گسترش ظرفیت تعمیر موتورهای توربوفن دنده‌ای

گسترش ظرفیت تعمیر موتورهای توربوفن دنده‌ای

شرکت پرت‌اندویتنی که در اوایل سال جاری میلادی از برنامه خود برای افزایش ۳۰ درصدی ظرفیت تعمیر و نگهداری موتورهای توربوفن دنده‌ای خبر داده بود، اخیرا جزئیات بیشتری در این مورد را اعلام کرده‌است. در حال حاضر، دو مجموعه Delta TechOps و موتورهای هوایی MTU، شرکای اصلی پرت‌اندویتنی برای ارائه خدمات تعمیر، نگهداری و بازسازی موتورهای توربوفن دنده‌ای هستند.

شرکت Delta TechOps قصد دارد ظرفیت خود برای بازسازی موتورهای PW1500 را به ۴۵۰ دستگاه در سال در یک دهه پیش‌رو برساند. این موتور توربوفن دنده‌ای، نیروی پیشران جت مسافربری روزآمد ایرباس A220 را تامین می‌کند. این شرکت همچنین موتورهای توربوفن PW1100-JM نصب‌شده بر روی ناوگان A320neo شرکت هواپیمایی دلتا را تامین می‌کند. ایرلاین آمریکایی دلتا، مجموعا بیش از ۱۴۰ فروند هواپیمای مجهز به موتورهای توربوفن دنده‌ای در اختیار دارد.

بخوانید:موتورهای توربوفن دنده‌ای و تاثیر آنها بر بازار جهانی صنعت هوانوردی

شرکت Delta TechOps تاسیسات جدیدی در فرودگاه بین‌المللی آتلانتا با مساحت ۱۴ هزار و ۴۰۰ مترمربع مختص تعمیر و نگهداری موتورهای توربوفن دنده‌ای را در سال ۲۰۲۳ راه‌اندازی کرد. شرکت آلمانی MTU به‌عنوان شریک دیگر پرت‌اندویتنی در این حوزه، از افزایش ظرفیت سالانه بازسازی موتورهای توربوفن دنده‌ای به ۶۰۰ دستگاه خبر می‌دهد.

شرکت MTU در سال ۲۰۱۵ به شبکه ارائه‌دهندگان خدمات تعمیر و نگهداری موتورهای توربوفن دنده‌‌ای پرت‌اندویتنی پیوست و نخستین موتورPW1100G-JM را در سال ۲۰۱۶ بازسازی کرد و هم‌اکنون در آستانه تکمیل هزارمین شاپ ویزیت برای موتورهای این خانواده قرار دارد. شرکت MTU، ظرفیت تعمیر و نگهداری موتورهای توربوفن دنده‌ای را در دو شراکت جداگانه خود با لوفت‌هانزا تکنیک و شرکت هواپیمایی چاینا ساوترن نیز افزایش خواهد داد. در همین حال، پرت‌اندویتنی از پیوستن مرکز تعمیر و نگهداری ساناد در ابوظبی به شبکه پشتیبانی از موتورهای توربوفن دنده‌ای خبر می‌دهد.

منبع:

aviationweek

۵ ۱ رای
امتیازدهی به مقاله
مشترک شدن
اطلاع رسانی
guest


0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها