۱۹۶۰– راهاندازی اولین توربین گاز سیکل ترکیبی تجاری
پس از کشف منابع گازی جدید در هلند، شرکت اتریشی نیوآگ در سال ۱۹۶۰، نیروگاه سیکل ترکیبی ۷۵ مگاواتی کرنیوبورگ را بهعنوان اولین نوع از این نمونه در خاک اروپا راهاندازی کرد. این نیروگاه از دو توربین گازی تایپ ۱۲ شرکت بیبیسی هریک با توان ۲۵ مگاوات، یک توربین بخار ۲۵ مگاواتی و یک ژنراتور تشکیل میشد. علیرغم بهرهوری نسبتا پایین این نیروگاه (حدود ۳۲.۵ درصد)، عمر عملیاتی آن تا سال ۱۹۷۵ ادامه یافت و به طور متوسط تا ۶ هزار ساعت در سال کار میکرد. با ورود رقبای کارآمدتر به بازار و افزایش هزینههای نگهداری آهسته آهسته این نیروگاه از چرخه عملیات مستمر کنار گذاشته شد و به عنوان واحد ذخیره به کار گرفته میشد.
۱۹۶۸– معرفی اولین توربین خانواده الام
مهندسان جیئی با تغییر کاربری موتور هوایی توربوجت جی۷۹، یک توربین گاز زمینی با نام اِلاِم۱۵۰۰ برای مصارف صنعتی و دریایی عرضه کردند. موتور توربوجت جی۷۹، اولین پرواز خود را در سال ۱۹۵۵ انجام داده بود. اولین توربین گاز اِلاِم۱۵۰۰ با توان ۱۳.۳ مگاوات در نیروگاهی در ایالات کنِتیکت آمریکا نصب شد.
۱۹۶۹– عرضه ماشینهای پیچیدهتر مبتنی بر موتور هوایی
اولین توربین اِلاِم ۲۵۰۰ مشتقشده از موتور هوایی سیاِف۶، بر روی کشتی باربری کالاهان نیروی دریایی آمریکا نصب شد. این ماشین دارای یک کمپرسور ۱۶ طبقه مجهز به پره هدایتکننده هوای ورودی (آیجیوی) و شش طبقه پره استاتور متغییر است و از یک توربین پرفشار دو طبقه دور طبقه متصل به یک توربین آزاد ۶ طبقه بهره میگیرد. در طراحی اصلی این ماشین، توان خروجی ۱۷.۹ مگاوات است و در شرایط ایزو، بهرهوری سیکل ساده حرارتی ۳۵.۸ درصد میباشد. استفاده از توربین گاز اِلاِم۲۵۰۰ برای تأمین نیروی پیشران شناورهای نظامی تا امروز ادامه دارد.
منبع:
*نقاط عطف توربینهای گازی شرکت جنرال الکتریک (بخش اول)
*نقاط عطف توربینهای گازی شرکت جنرال الکتریک (بخش سوم)
*نقاط عطف توربینهای گازی شرکت جنرال الکتریک (بخش چهارم)
*نقاط عطف توربینهای گازی شرکت جنرال الکتریک (بخش پنجم)